Rotterdam Gids
Image default
Dienstverlening

Netnummers in grote getalen

Hoogstwaarschijnlijk weet u het netnummer van de stad waar u geboren en getogen bent uit uw hoofd. Velen zullen waarschijnlijk ook wel het netnummer van Amsterdam kennen, namelijk 020 en 010 van het oh zo mooie Rotterdam. Maar wanneer u op zoek bent naar een Bouwvakker Amstelveen of Elektricien Amstelveen komt u ook uit bij 020. Dit netnummer is namelijk het nummer van Amstelveen, Diemen, Duivendrecht, Blaricum en noem het allemaal maar op. Ondanks dat Amsterdam eerder een telefoonaansluiting had dan Rotterdam heeft Rotterdam toch het netnummer 010. Er is hier geen verklaring voor. Dit is namelijk puur toeval. Het telefoonnetwerk heeft echter wel een zeer lange geschiedenis doorgemaakt. 

Het eerste telefoonnetwerk

Na het lezen van de vorige alinea zullen er wellicht een aantal vragen in uw hoofd opgekomen zijn. Een vraag die velen te binnen zal zijn geschoten is: wanneer werd dit netwerk ingevoerd? Het eerste Nederlandse telefoonnetwerk, dat openbaar was, werd geopend in 1881. Zoals u waarschijnlijk wel weet, werd dit netwerk in de 19e eeuw echter niet vaak gebruikt. In 1881 werd ook de telefoongids geïntroduceerd. Hier stonden slechts 49 numers in vermeld. Pas acht jaar later werd er een netwerk van Amsterdam naar Rotterdam gelegd. Maar hierna volgde nog vele ontwikkelingen waar u in de volgende alinea maar over zult kunnen lezen. 

De groei van het netwerk

In het begin van de 20e eeuw nam de populariteit van de telefoon snel toe. Ruim 70.000 telefoons werden aangesloten op het netwerk. Steden kregen steeds langere nummers. Met name in de hoofdstad ging de groei erg rap. Vanaf de jaren 30 werden er kengetallen toegewezen aan steden. Deze kengetallen zijn met de jaren gewijzigd en vervangen door netnummers. Nederland bestond uit verschillende telefoondistricten. In de 20e eeuw werden ook de lange netnummers vervangen door kortere netnummers, zoals bijvoorbeeld 020 voor Amsterdam of 071 voor het prachtige leiden.